Livet som gravid

Jag har alltid tyckt att det varit svårt att försöka förstå och sätta sig in hos de kvinnor som går igenom stora problem och besvär under sin graviditet. Både mina graviditeter var väldigt enkla och det enda som verkligen besvärade mig var att behöva göra en knäböj för att plocka upp något från golvet eller att jag fick halsbränna av all apelsinjuice som jag konstant bälgade i mig. Med det sagt står det solklart att alla graviditeter är olika. Det finns ingen som är den andra lik, oavsett om man har många problem eller knappt märker av någon direkt skillnad alls. Däremot finns det några saker som nästan är standard för alla gravid, eller åtminstone är otroligt vanligt förekommande.

  • Illamående och kräkningar sägs vara det största och mest förekommande besväret. Jag hade turen att slippa detta problem med båda mina barn, men majoriteten av vänner och kollegor bodde nästan inne på toaletten.
  • Halsbränna och förstoppning är ytterligare ett graviditetsproblem som är vanligt. Jag kan ärligt säga att jag led av båda besvären, men genom att använda sig av rätt typer av medicinering så kan man komma undan rätt enkelt ändå. Linfrön och katrinplommon är guld för en hård och krampande mage.
  • Trötthetens trötthet. Under graviditeten kan det vara näst intill omöjligt att lyckas hålla ögonen öppna, även om du precis har fått vila ut under en 12 timmars lång sömn. Tröttheten brukar vara en signal från kroppen som meddelar att man bör ta det lugnt och kanske inte flänga runt som vanligt. Som värst brukar det vara i början och i slutet av graviditeten, men många kvinnor upplever tröttheten varje dag. Känner du dig alldeles för trött och somnar på din arbetsplats (ja, det händer), så se till att ta någon dag ledigt för att vila upp dig eller se om det finns något vilorum på arbetsplatsen som du kan använda dig av.