Äntligen lugn

Det finns få stunder i en småbarnsmammas liv som är så livsviktiga som de stunder då barnen eller barnet sover. Naturligtvis är det roligt när barnet är vaken, leker och jollrar eller kämpar med att lära sig krypa, men småbarnslivet är otroligt påfrestande och det är få som faktiskt vågar erkänna hur skönt det är när barnet har slocknat, även om det ens är för 15 minuter.

Tyvärr är det alldeles för många som väljer att hålla igång och göra massa sysslor då barnet vilar. Med mitt första barn var jag en av dessa. Så fort mitt äldsta barn hade somnat satte jag igång med tvätt, disk, torkade av ytor och om chansen gavs så såg jag även till att sortera diverse onödiga lådor. Med andra barnet är det helt annorlunda och jag känner inte längre pressen av att städa och hålla igång under föräldraledigheten. Hemmet förfaller dock inte än, men medan liten sover så gör jag allt annat som jag vanligtvis inte hinner med. Jag målar naglarna, lägger i en hårinpackning, gör en ansiktsbehandling eller ligger bara och slö-surfar på mobilen den lilla stund som jag vet att jag har lugn och ro. Detta går dock endast om det äldre barnet är på förskolan och jag inte är hemma på grund av vabb.

Pressen som man som nybliven mamma kan känna är oftast väldigt stor. Man vill kunna hålla efter hemmet som vanligt samtidigt som man tar hand om barnet och sig själv. Oftast väljer man sig själv sist, istället för att låta disken svämma över en dag till i diskhon. Det tar tid att hitta en balans, men det är viktigt att komma ihåg att barnet kommer må bättre av en mamma som fått samla lite energi eller som känner sig lite fräschare efter en dusch, än en mamma som fokuserar helt på dammråttorna under soffan och glömmer vikten av sig själv.